Yönetim

Takımımız, sağlık sektörünün en önde gelen kurumlarından, geniş çaplı değişim geçiren hastanelere, masanın her iki tarafında da çalışmış üyelerden oluşmaktadır. Bu nedenle dönüşüm aşamasındaki zorlukları yaşayan şirketlerin yönetiminde, önemli tecrübelere sahiptirler.

Ortak

Ömer, sağlık sektörünün geleceğini ve bu alandaki boşluğu görerek Türkiye’de sağlık hizmetleri yöneticiliği için doktorluk kariyerinden vazgeçen ilk tıp doktorudur. Hastane yönetimine 1989’da, Türkiye’nin ilk modern hastanesi olan International Hospital İstanbul’un açılış süreci ile başlamış, hastane tam doluluğa ulaşıncaya kadar orada devam etmiştir.

Ömer, sağlık sektöründe çok yönlü yöneticiliğinin yanısıra, girişimciliğiyle de tanınır. Bu sektörde yeni şirketlerin kurulması, en prestijli hastanelerin yönetimi ve sağlık sigortacılığı alanındaki yenilikçi işlerinin yanı sıra, çeşitli uluslar arası danışmanlık projelerine imza atmış, sorunlu şirketlerin dönüşümünü başarıyla tamamlamıştır.

Value Health’de stratejik yönetim, şirket birleşmeleri ve devralmaları, yeni sağlık projeleri ve sağlık hizmetlerinin finansmanından sorumludur. Sağlık finansmanı başlığının altına; özel sağlık sigortaları, sigorta yönetim şirketleri (TPA’lar) ve Managed Care şirketleri girmektedir.

ValueHealth’e katılmadan önce, 2004-2010 arasında Acıbadem Sağlık ve Hayat Sigortası Şirketi’nde 6 yıl CEO’luk ve 2 yıl Yönetim Kurulu Başkanlığı yapmıştır. Oradaki görev süresince, Acıbadem Sağlık Grubu’nun da İcra Komitesi üyesi olmuş, grubun ulusal ve uluslar arası iş geliştirme faaliyetlerinde önemli rol oynamıştır.

Grubun sigorta kolu olan Acıbadem Sigorta’nın yönetimini, Türkiye’nin en büyük sigorta şirketi dolandırılıcığını gerçekleştirdiğinin ve böylece şirketin batırıldığının anlaşıldığı dönemde devralmıştır. Yönetim Kurulu şirketi kapatma yönünde karar almış olmasına rağmen, agresif bir küçülme ve yeniden yapılanma süreci sonunda şirketi kurtarmayı başarmıştır. 2008’e gelindiğinde şirket sektörde 4’üncü sıraya kadar yükselmiştir. Şu an piyasada yaygın bir şekilde satılmakta olan bir çok yenilikçi sağlık ve hayat poliçelerinde Ömer’ın yoğun emeği ve katkısı vardır.

Acıbadem Sağlık Grubu’nun 2007’de özel girişim fonu Abraaj Capital’a satış görüşmelerinde ve satışın tamamlanmasında kilit rol almıştır. İşlem sırasında grup, sigorta şirketiyle birlikte ve milyar doların üzerinde bir bedelle satılmıştır.

2004-2010 arasında sigortaya ilave olarak, Acıbadem Sağlık Grubu’nun hastaneler tarafında da stratejik roller üstlenmiştir. Yönetim Kurulu Başkanı’na stratejik konular, büyüme, şirket alımları, sigorta şirketleri ile ilişkiler ve hastanelerin organizasyonel gelişimi konularında danışmanlık yapmıştır.

2005’te grubun ilk hastanesi olan Acıbadem Hastanesi’nin, renovasyondan da sorumlu olan direktörü olarak atanmıştır. 2006’da ise, diğer görevlerinin yanında, Kocaeli Hastanesi’nin açılışından sorumlu geçici direktörü olarak görevlendirilmiştir. Yeni hastaneler açılırken, grubu 3,000 çalışandan 9,000+ çalışana çıkaran İK projelerinin sorumluluğunu üstlenmiştir. Grubun mobil sağlık hizmetleri şirketi Acıbadem Mobil’e ise, “uzaktan hasta bakımı teknolojilerinin kullanımı” konusunda danışmanlık yapmıştır.

Gruptan Ağustos 2010’da Yönetim Kurulu Başkanı’nın danışmanıyken ayrılmıştır. O zamandan beri Amsterdam’daki International Vision Centers, Türkiye’de Nasco Insurance and Reinsurance Brokerage ve Pulcra Chemicals gibi şirketlerin ortağıdır.

2004 Öncesi

Acıbadem Sağlık Grubu’na katılmadan önce üç yıl, onun yönetimine kadar sorunlu bir geçmişi olmasına rağmen sektör lideri haline gelip Allianz Sigorta Grubu’na satılan, Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki NextCare isimli TPA’in CEO’luğunu yapmıştır. Sağlık sigortaları ve TPA ile olan ilişkisi 1994’te, MedNet’in kurucu ortağı ve genel müdürü olarak başlamıştır. MedNet iki yılda sağlık sigortasında %26 payla piyasa lideri olmuş, 1998’de ise Munich Re’ye satılmıştır. Daha sonra sigorta şirketleriyle çalışan büyük bir klinik olan ilk Dental HMO’yu kurmuş, ancak o dönemde mevzuatın hazır olmaması sebebiyle şirketin kapatılması gerekmiştir.

MedNet’ten önce İstanbul’un en eski ve iyi hastanelerinden Amerikan Hastanesi’nin ilk Türk Başhekimi olmuştur. Bu prestijli görevi 33 yaşında atanana kadar, aynı hastanede çeşitli yönetim kademelerinde hizmet vermiştir.

Halen, Marmara Universitesi, Bahçeşehir Universitesi ve Okan Universitesi’nde, hastane ve sağlık yönetimi ve sağlık sigortaları konularında dersler vermektedir.

Ödüller ve Üyelikler

Ömer kariyeri boyunca iki burs kazanmıştır. İlki, Houston Texas’ta, The Methodist Hospital Systems’da Sağlık Hizmetleri Üst Düzey Yönetim Bursu’dur. Burs sonrasında Türkiye’ye, Methodist’in bölge danışmanı olarak dönmüştür ve bu rolü, Amerikan Hastanesi’ndeki ve daha sonra MedNet’teki görevleri ile birlikte sürdürmüştür.

1997’de 200’e yakın aday arasından Sağlık Hizmetleri Yönetimi ve Finansmanı alanında Eisenhower Fellowship bursunu kazanmıştır. Bu burs, Amerika tarafından, her yıl, alanında lider bir yöneticiye verilmektedir.

1998’de Thomas Jefferson Tıp Fakültesi’nce kendisine “Visiting Scholar” onuru verilmiştir.

Ömer, iki meslektaşıyla birlikte, Dünya Sağlık Örgütü’nün siparişi üzerine Health in Transition Report 2000 adlı kitabı kaleme almıştır.

Acıbadem Sigorta’nın CEO’su iken, dünyanın en büyük ve/veya en prestijli sağlık sigortası şirketlerinin üye olarak kabul edildiği ve Kaiser Permanente’nin CEO’sunun başkanlık yaptığı bir birlik olan International Federation of Health Plans’e üye olarak kabul edilmiş ve bir yıl sonra Konsey Üyesi seçilmiştir. Haziran 2010’da İstanbul’da, 400 üst düzey sigorta yöneticinin katıldığı bienal toplantısına ev sahipliği yapmıştır.

Ömer, DEİK Sağlık Turizmi İş Konseyi üyeliğinde bulunmuştur, halen çeşitli Orta Doğu İş Konseyleri’nin üyeliğini yapmaktadır.

Danışmanlıklar

Ömer, son yirmi yıllık dönemde birçok hastane ve diğer sağlık projelerine danışmanlık yapmıştır. Hizmet verdiği şirketler arasında; Çukurova Holding, Nurol Holding, Acıbadem Grubu, Eczacıbaşı Holding, Memorial Hastanesi, İstanbul Cerrahi Hastanesi, Alanya Can Hastanesi, The Corridor Group, Genel Havacılık, Fitch and Associates, Thomas Jefferson Tıp Fakültesi, AdoPen Grup, Yüksel İnşaat, Kuzey Kıbrıs Sağlık Bakanlığı, Gaziantep Amerikan Hastanesi (halen icra komitesi üyesi) ve Advent International sayılabilir.

Ortak

Hasan, Türkiye’nin önde gelen hastane yöneticilerinden biridir. Hizmet ve kalite için en yüksek standartları sürdürürken, finansal performansa denge getirip iyileştirerek ülkemizin önde gelen hastanelerinde yetkinliklerini kanıtlamış bir stratejik liderdir.

Hasan ValueHealth ağı için strateji geliştirme ve hastane operasyonlarına odaklanmıştır.

ValueHealth’e katılmadan önce Anadolu Grubu’nda Sağlık İş Geliştirme Başkanı ve Anadolu Grubu’nun sahip olduğu Anadolu Sağlık Merkezi’nin  yönetim kurulu üyesi idi. Bu pozisyondaki bir yılı aşan hizmeti sırasında bakanlık seviyesinde komşu bir ülkeden hasta akışını koordine etmiş, Irak’taki bir hastane projesinin mimari tasarımı ve tıbbi ekipman planlamasını düzenlemiş, üç ülke raporu geliştirmiş ve bu ülkelerden birinde klinik yatırımı fizibilitesi yapmıştır.

Hasan 2007-2011 arasında Anadolu Sağlık Merkezi’nin CEO’su olarak görev yaptı. 209 yataklı ve 1200 kişinin çalıştığı hastaneyle şehir merkezinde yer alan iki uydu kliniğin performansını iyileştirmek amacıyla işe başladı. Johns Hopkins Medicine ile afiliye olan hastane, bilinirlik ve erişilebilirliğe paralel olarak gelir-gider dengesi sorunuyla mücadele ediyordu. Hastanede hedeflere ulaşmak üzere stratejik planlar geliştirip uyguladı. Yeni klinik programları başarıyla hayata geçirerek, verimliliği artırarak ve sağlık turizminde hastaneyi lider pozisyonuna taşıyarak finansal performansı da iyileştirdi. Hastane bu gelişmelerle odak branşlarında referans merkezi konumuna ulaştı.

Daha önceki dönemde 2002 – 2007 yılları arasında Acıbadem Kozyatağı Hastanesi’nin Hastane Direktörü ve Acıbadem Sağlık Grubu’nun Tıbbi Direktör Yardımcısı olarak çalıştı. Başlangıçta grubun beş hastanesi ve beş polikliniğinde kalite programı kurmak için göreve alınmış olmakla beraber, daha sonra hastane yöneticisi olarak eş zamanlı bir rol alarak 600 çalışanı olan, 100 yataklı bir hastaneyi yönetti.

Hasan 1999’da İngiltere’de, Leeds Üniversitesi’nde hastane yönetimi konusunda master yaptı. Tıp doktorluğu (MD) derecesini Ankara Gazi Tıp Fakültesi’nden almış, genel cerrahi alanında uzmanlık eğitimini ise bugünkü adıyla Göztepe Eğitim Hastanesi’nde tamamladı.

Üyelikler

Hasan birçok uluslararası forumun faal katılımcısıdır: Merkezi Paris’te bulunan BIAC (OECD üyesi ülkelerin iş dünyalarını temsil eden –Business and Industry Advisory Committee) Sağlık Politikaları Çalışma Grubu’nun başkan yardımcısı, Joint Commission International (JCI) European Advisory Council üyesi, AB tarafından fonlanan DuQUE Projesi’nin ülke koordinatörü vb.

Ayrıca DEİK Sağlık Turizmi İş Konseyi’nin başkan vekili, TÜSİAD Sağlık Komitesi’nin icra heyeti üyesi, Akredite Hastaneler Derneği’nin yönetim kurulu üyesi, Sağlıkta Kalite İyileştirme Derneği’nin (SKİD) yönetim kurulu başkanı, Türkiye Kalite Derneği’nin (KalDer) başkan yardımcısı ve TOBB Sağlık Sektör Meclisi üyesidir.

Hasan JCI’ın ABD dışından ilk tetkikçilerinden biri olarak uluslararası hastane tetkiki yapmış olup (2007-2012), EFQM Health Community of Practice  üyesi (2002-2007) ve Ulusal Sağlık Akreditasyon Sistemi Yürütme Kurulu üyesi (2005-2006) olarak da görev yaptı.

Danışmanlıklar

Hasan 2007’de Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) “Sağlık Hizmet Sunucuları için Seçim Kriterleri” konulu raporu kaleme aldı. 2005’te Ürdün, Amman’da King Hussein Cancer Centre’a JCI akreditasyon süreci için danışmanlık hizmeti verdi. Çalışma ve Sosyal Sigorta Bakanlığı tarafından 2001 yılında sağlık reformu faaliyetlerine katkıda bulunmak üzere danışman olarak davet edildi. 2004’de Ulusal Kalite Ödülü için (KalDer) değerlendirici ve 1999’da Amerikan Hastanesinin ISO 9001 sertifikasyon süreci için SGS International Yarsley’e danışmanlık görevinde bulundu.

Ödüller & Takdirler

2006’da Türkiye’de Hospital News dergisi tarafından “Yılın Hastane Yöneticisi Ödülü” verildi. Ayrıca, 1993’te OECD ülkelerinden birinde altı aylığına böbrek transplantasyonu konusunda çalışmak üzere Sağlık Bakanlığı tarafından burs kazanmıştır (ulusal çapta ekonomik kriz nedeniyle iptal edildi).

Ortak

Önemli şirketlerin stratejik, idari ve operasyonel alanlarında, yatırım bankacılığı becerilerini de kapsayan uluslararası tecrübeye sahip olan Pınar, kuvvetli bir liderdir. Karmaşık projeleri en baştan tasarlama ve sonuna kadar yönetip uygulamaya geçirmede, önemli tecrübesi bulunmaktadır. Hekimler, diğer çalışanlar, yatırımcılar, finansörler ve diğer müşterilerle işbirliği içinde çalışmak konusunda oldukça başarılıdır, yüksek motivasyona sahiptir ve problem çözme yeteneğiyle öne çıkar.

Kariyerinin son sekiz yılını hastane zincirlerinde üst düzey yönetici olarak geçirmiştir. Tecrübeleri arasında hastane alımları ve alımın finansmanı, hastane gruplarının baştan sona satış süreçlerinin yönetilmesi, değişimin yönetilmesi ve ayrıca; yönetim/finansal raporlama, pazarlama ve insan kaynakları sistemlerinin kurulması ve yönetilmesi yer almaktadır. Finans kurumlarının yatırımı sonrasında yüksek büyüme yaşayan veya büyük dönüşüm geçiren hastane zincirlerinde proje ekiplerine liderlik etmiş ve belirlenen hedeflere ulaşmak için iş planları hazırlayıp uygulamıştır.

ValueHealth’e katılmadan önce, 1,500 yataklı, 13 hastaneli bir Türk zinciri olan Universal Hastaneler Grubu’nda pazarlama, insan kaynakları ve iş geliştirmeden sorumlu genel müdür yardımcısı olarak çalışmıştır.  Universal’e 2011’de, International Finance Corporation, ADM Capital ve PGGM konsorsiyumunun yatırım yapmasıyla birlikte katılmış ve şirketi girişimci liderliğindeki adem’i merkeziyetçi yapıdan, kurumsal yönetim ilkelerine sahip merkezi bir yapıya dönüştürmede ve bu amaçla sistemler kurarak uygulamada kilit rol oynamıştır. Diğer görevleriyle birlikte, KordaMentha danışmanlık firması tarafından yürütülen, tüm grup için iş planı hazırlanması ve uygulanmasını da içeren yeniden yapılandırma projesinde de, üst düzey yöneticilerden oluşan Universal ekibine proje liderliği yapmıştır.

Pınar, 2010’un sonuna kadar, o zamanlar toplam 1,500 yatağa sahip 11 hastanesi, 7 polikliniği ve hastane dışındaki diğer kardeş şirketleriyle Türkiye’nin lider sağlık kuruluşlarından Acıbadem Sağlık Grubu’nun mali işlerden sorumlu genel müdür yardımcısı (CFO) olarak görev almıştır.

Sağlıktaki kariyeri, o dönemde 3 hastanesi ve 4 polikliniğiyle çok daha küçük bir kuruluş olan Acıbadem’e 2005 yılında katılması ile başlamıştır. CFO olmadan önce grupta; Kadıköy Hastanesi direktör yardımcısı, tıp merkezleri koordinatörü, proje finansmanı ve iş geliştirme koordinatörü, yatırımcı ilişkileri ve kurumsal finansman direktörü, pazarlama direktörü ve yönetim kurulu sekreteri gibi çeşitli roller üstlenmiştir. Acıbadem Hastaneleri ve kardeş şirketleri Acıbadem Sigorta, Acıbadem Proje Yönetimi ve APlus Bina Yönetimi’nin 2007’de, Abraaj Capital’ın ortak olduğu bir şirket tarafından satın alınmasında, Acıbadem ekibine liderlik etmiştir. Grup yönetiminde aldığı stratejik roller ile, büyümeyi sağlamada ve finansal kurumun yatırımını takiben meydana gelen değişimi yönetmede etkili olmuştur.

Pınar sağlık sektörüne katılmadan önce, yatırım bankacısı olarak çalışmıştır. 1997-2003 arasında Fieldstone Private Capital Group’ta görev almış, daha sonra 2004’de serbest danışmanlık yapmıştır. Fieldstone’a 1997’de New York’taki genel merkezinde başlayan ve 2000 yılına kadar orada çalışan Pınar, daha sonra şirketin Türkiye temsilcisi olarak Ankara ve İstanbul’da çalışmıştır. Fieldstone’da, çok amaçlı gayrimenkul projelerinin yanı sıra, elektrik ve diğer alt yapı projelerinin finansmanında uzmanlaşmış, Türkiye iş geliştirmesinden sorumlu olmuştur. Bu kapsamda, üzerinde çalıştığı projelerin yatırımcıların ilgisini çeker (bankable) hale gelmesini teminen, geliştirme ve işletme aşamalarındaki risklerini belirlemiş, risk azaltıcı önlemler almış ve tanıtım dokümanlarını hazırlamıştır. Söz konusu projelerde taraf olan sponsorlar, inşaat şirketleri, teknik/ hukuki ve mali danışmanlar, yatırımcılar ve finansörler için şartnameler hazırlamış, seçim sürecini yönetmiş ve ilgili taraflarla imzalanacak dokümantasyonu hazırlamıştır.

Kariyerine 1991’de TAI -Türk Havacılık Sanayii’nde başlamış olan Pınar sonrasında, 1996 sonuna kadar Özelleştirme İdaresi ve Bahreyn merkezli TAIB Yatırımbank’ta çalışmıştır.

Bilkent Üniversitesi’nden finans ağırlıklı iş idaresi yüksek lisansına (MBA) ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden endüstri mühendisliği lisansına sahiptir.

Üyelikler

2010’da Acıbadem’i temsilen, DEIK Sağlık Turizmi İş Konseyi ve YASED Sağlık İş Konseyi üyesi olarak görev almıştır.

Danışmanlıklar

Kasım 2010- Nisan 2011 arasında Universal Hastaneler Grubu’nun alımında Ön İnceleme çalışmaları sırasında Actera ve ADM Capital’e mali ve operasyonel konularda danışmanlık yapmıştır.

Serbest danışman olarak daha önceki çalışmasıysa; Türkiye’deki projeleri geliştirdiği ve bunlar için finansman sağladığı 2004 yılında olmuştur. Çalıştığı projeler arasında İstanbul’daki önemli bir otelin alımı için $80 milyon borç ve öz kaynak sağlanması, bir Türk havayolu şirketinin satılması ve İstanbul’da Gebze ve Halkalı arasındaki $1 milyarlık hafif raylı sistem projesinin geliştirilmesi için konsorsiyum oluşturulması yer almıştır.

Ödüller & Takdirler

Pınar’a 1984’te, T.E.D. Ankara Koleji takımı olarak Dünya Liselerarası Basketbol Şampiyonasında ikinci olmalarından dolayı Sedat Simavi Spor Ödülü verilmiştir. Ayrıca 1979-1984 arasında basketbolda, çeşitli Türkiye Şampiyonluğu ödülleri kazanmıştır.